Môže pravidelné jedenie orechov pomáhať pri chudnutí?

Orechy na zlato.

O orechoch už dávno vieme, že patria medzi superpotraviny, pretože sú bohaté na esenciálne omega-3 mastné kyseliny, a to najmä kyselinu alfa-linolénovú, ale aj vlákninu, vitamín E, draslík, horčík a aminokyselinu arginín

Súbor dôkazov presvedčivo ukazuje, že orechy sú kľúčovou potravinou bohatou na živiny v rámci zdravej výživy s pôsobivým rozsahom zdravotných výhod. Napriek tomu len veľmi malá časť obyvateľov konzumuje odporúčanu jednu hrsť orechov denne.

Jedným z dôvodov sú obavy z obsahu energie a tuku v orechoch, ktoré sú spájané so zvýšením telesnej hmotnosti.

Množstvo výskumov však ukazuje opak. Pravidelná konzumácia orechov, jedna hrsť denne, je spojená so zníženým rizikom nadváhy alebo obezity, nižšou telesnou hmotnosťou, nižším BMI a obvodom pása.

Orechy môžu nepriamo pomáhať pri chudnutí.

1. Orechy pomáhajú zvyšovať pocit sýtosť a znížovať chuť do jedla.

Vysoký obsah bielkovín a vlákniny v orechoch môže zvyšovať pocit sýtosti.

Žuvanie potrebné na jedenie orechov aktivuje signalizáciu systémov v tele, ktoré sa môžu zmeniť pocity chuti do jedla.

Z dlhodobého hľadiska vedci vyhodnotili, že hoci orechy nemusia priamo prispieť ku chudnutiu, pomáhajú ľuďom udržiavať si stravovacie návyky a ich konzumenti nemajú sklony k jojo efektu, teda priberaniu ani po skončení diéty. Orechy totiž udržali organizmus nasýtený a zároveň zabránili „mlsným jazýčkom“, aby siahli po inej, menej zdravej maškrte.

2. Orechy pomáhajú zvyšovať bazálny metabolizmus.

Bazálna rýchlosť metabolizmu (BMR) je meranie energetického výdaja organizmu v pokoji. Určuje, koľko kalórií potrebujete denne prijať, aby ste si udržali hmotnosť alebo ju naopak znížili. Ide o počet kalórií, ktoré telo potrebuje pre správny chod základných životných funkcií.

Aj apriek tomu, že obsahujú množstvo tukov, sú v nich obsiahnuté predovšetkým mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré naopak odbúravajú viscerálny tuk.

3. Orechy pomáhajú znižovať glykemickú záťaž.

Glykemický index ukazuje kvalitu (silu) sacharidov v potravine, nie však jej celkové množstvo (nálož / záťaž).

Orechy konzumované spolu s potravinami obsahujúcimi sacharidy, pomáhajú znižovať glykemickú nálož jedla. To má za následok pomalší nárast glukózy v krvi po jedle a na dlhšie obdobie znižovať chuť pojedle.

4. Orechy pomáhajú vyvolať energetickú kompenzáciu.

Výskumy naznačujú, že konzumácia orechov môže znížiť celkový denný príjem kilojoulov vyvolaním kompenzačnej reakcie – teda znížením celkového energetického príjmu v neskorších jedlách.

Energetická kompenzácia je definovaná ako úprava príjmu energie vyvolaná predchádzajúcim požitím stimulu, či už ide o jedlo, občerstvenie alebo nápoj.

Nedostatočná energetická kompenzácia z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska je spojená s zvýšeným príjmom energie a pozitívnej energetickej bilancii vedúcej k obezite. Pri pozitívnaej energetickej bilancii sa spotrebuje viac energie ako sa vydá, čo vedie k ukladaniu nadbytočnej energie do zásob a vzniku obezity.

5. Orechy pomáhajú spomaľovať vyprázdňovanie žalúdka.

Vláknina v orechoch spomaľuje vyprázdňovanie žalúdka a následné vstrebávanie, čo potenciálne potláča hlad a podporuje zdravý črevný mikrobióm, čo vedie k zlepšeniu energetického metabolizmu.

6. Orechy pomáhajú zlepšovať chuť diét na chudnutie.

Výskum ukázal, že diéty na reguláciu hmotnosti, ktoré obsahujú orechy, sa považujú za chutnejšie a príjemnejšie, a v dôsledku toho tí, ktorí dodržiavajú tieto diéty, budú s väčšou pravdepodobnosťou dlhšie dodržiavať svoje stravovacie plány.

7. Telo nedokáže spracovať a stráviť všetku energiu v orechoch.

Dostupná energia z orechov môže byť až o 26 % nižšia, ako je obsah energie v orechoch. Je to spôsobené fyzickou štruktúrou orechov. Prirodzene sa vyskytujúci tuk v orechoch je obsiahnutý (alebo zachytený) v bunkových stenách, takže je pre telo ťažké ho úplne stráviť a absorbovať. Namiesto toho sa časť tohto tuku vylúči (stolicou), bez toho, aby ho telo niekedy využilo ako zdroj energie.

Kedy orechy nekonzumovať

Existujú situácie, kedy je vhodné konzumáciu orechov zvažovať. Napríklad konzumácia orechov počas tehotenstva. Deťom do veku 3 rokov je veľmi nevhodné podávať na konzumáciu akúkoľvek formu orechov. Dôvodom je, že ich imunitný systém je stále v rozvoji a nie je schopný brániť sa niektorým alergénom, ktoré orechy môžu obsahovať.

Ďalej konzumáciu orechov neodporúčame ľuďom, ktorí majú nadváhu až obezitu a nekonzumujú žiadnu formu omega-3 tukov (napríklad rybí tuk). Problém je v tom, že ideálny pomer medzi omega-3 mastnými kyselinami a tými ostatnými (omega-6, omega-9 a iné), by mal byť 1:1 alebo 1:3. Dnešný spôsob stravovania posúva tento nepomer na 1:25 a fast food zázraky až na 1:50.

POZOR na kvalitu a správne skladovanie orechov.

Kvalita orechov nie je závislá len od pôvodu, ale aj od ich čerstvosti. Čím dlhšie sa orechy skladujú, tým skôr ich zdravý tuk oxiduje. Oxidovať znamená premeniť svoju štruktúru na takú, ktorá je pre zdravie nevyhovujúca, priam škodlivá. Oxidáciu zrýchľuje teplota, vzduch a svetlo.

My vo Frutree nakupujeme orechy v najvyššej kvalite z kontrolovaných pestovateľských oblastí. Ofrechy skladujeme v tmavých, chladných (do 12°C) a suchých priestoroch vo vzduchotesných obaloch.

Pri nákupe v eshop máte istotu, že nakupujete orechy v najvyššej kvalite.

Prečo nakupovať v eshope Frutree
8 dôvodov, prečo nakupovať vo Frutree s. r. o.