Cholesterol
O orechoch už dávno vieme, že patria medzi superpotraviny, pretože sú bohaté na esenciálne omega-3 mastné kyseliny, a to najmä kyselinu alfa-linolénovú, ale aj vlákninu, vitamín E, draslík, horčík a aminokyselinu arginín, z ktorej vzniká látka s priaznivým účinkom na cievy (oxid dusnatý – NO).
Vďaka tejto silnej kombinácii priaznivých látok znižuje pravidelná konzumácia orechov hladinu celkového i „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov, súčasne mierne zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a poskytuje silnú ochranu pred voľnými radikálmi, ktoré v našom tele páchajú škody.
- 21 August, 2024
O orechoch už dávno vieme, že patria medzi superpotraviny, pretože sú bohaté na esenciálne omega-3 mastné kyseliny, a to najmä kyselinu alfa-linolénovú, ale aj vlákninu, vitamín E, draslík, horčík a aminokyselinu arginín, z ktorej vzniká látka s priaznivým účinkom na cievy (oxid dusnatý – NO).
Vďaka tejto silnej kombinácii priaznivých látok znižuje pravidelná konzumácia orechov hladinu celkového i „zlého“ LDL cholesterolu a triglyceridov, súčasne mierne zvyšuje hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu a poskytuje silnú ochranu pred voľnými radikálmi, ktoré v našom tele páchajú škody.