Otázky a odpovede týkajúce sa datlí.
Ako nakupovať sušené datle?
Ak kupujete sušené datle, uistite sa, že nie sú príliš vysušené.
Vyhnite sa datliam, ktoré sú vysušené do tej miery, že sú tvrdé na dotyk.
Šupka datlí by mala byť trochu priesvitná, s minimálnymi trhlinami. Vrásky sú v poriadku.
Datle by mali byť neporušené a oddelené od seba, nestlačené do zhluku a mali by mať pekný lesk.
Kedy a ako kupovať čerstvé datle??
Datle sa zbierajú koncom jesene a začiatkom zimy a je ľahké ich nájsť v danom ročnom období.
Datle tiež dobre držia v chlade, takže v niektorých obchodoch je možné nájsť čerstvé datle po celý rok.
Zatiaľ čo niektorí ich uprednostňujú suché, čerstvé datle sú vlhké a chutné.
Ako dlho vydržia datle?
Sušené datle môžete uchovávať v špajzi šesť mesiacov.
Pri skladovaní vo vzduchotesnom obale v chladničke, datle vydržia 2 x dlhšie, celý rok.
Zmrazené datle vo vzduchotesnom obale vydržia až tri roky.
Ktoré datle sa považujú za najlepšie?
Medjool datle sa považujú za najlepšie datle.
Sú veľké, mäkké a považujú sa za najchutnejšie datle spomedzi všetkých rôznych pestovaných odrôd.
Chutia vynikajúco čerstvé, pretože majú vysoký obsah vlhkosti.
Medjool Dates vydržia 12-15 dní pri izbovej teplote. Datle patria do kategórie superpotravín.
Ako zistiť či sú Medjool datle stále dobré?
Vôňa je jasný indikátor, ktorý vás upozorní na pokazené datle.
Tieto plody jantárovej farby nemajú silnú vôňu, ale pravdepodobne si všimnete jemnú a miernu vôňu.
Ak zaznamenáte silný, rušivý alebo zhnitý zápach, berte to ako znamenie, že sa vaše datle pokazili a je čas ich vyhodiť.
Aký je rozdiel medzi Medjool datlami a Deglet Nour datlami?
Rozdiel medzi datľami Medjool a bežnými datľami je v tom, že pochádzajú z rôznych kultivarov tej istej rastliny.
Datle Medjool sa zbierajú skoro v období dozrievania, keď sú mäkké.
Zatiaľ čo bežné datle, známe aj ako „Deglet Noor datle“, patria do kategórie polosuchých datlí.
Medjool datle
Datle Medjool
Sú známe pre svoju veľkosť, jemnú textúru a bohatú chuť s jemným karamelovým, medovým a škoricovým nádychom.
Majú jantárovú až červenohnedú farbu.
Medjool datle sú bacuľaté, ich šupka je lesklá a má príjemnú žuvaciu textúru.
Medjool datle sa pestujú v Maroku, Palestíne, Jordánsku a Saudskej Arábii a dozrievajú medzi prvými.
Deglet Nour datle
Sú to stredne veľké datle s úzkym oválnym tvarom.
Farba sa pohybuje od slabo žltej až po jantárové tónovanie s mierne priesvitnou šupkou.
Pri dozrievaní bývajú až tmavo hnedé. Ich textúra je polosuchá a často sa opisuje ako chrumkavá.
V porovnaní s Medjool datľami majú menej cukru.
Aj napriek tomu sú datle Deglet dostatočne sladké.
Ich chuť nesie orechové tóny a je často prirovnávaná k hnedému maslu a kešu.
Dozrievajú ku koncu sezóny.
Datle Deglet Noor pochádzajú z Alžírska a v Kalifornii sa pestujú viac ako sto rokov.
Prečo sú Medjool datle také drahé?
Často sa nás pýtajú: Čo robí túto odrodu drahšou v porovnaní s inými datlami?
Odpoveď: Datle Medjool sú také drahé, pretože ich pestovanie a nakoniec zber je proces veľmi náročný na prácu.
Zber a pestovanie je prácnejší ako pri iných odrodách.
V ktorej krajine sa pestujú datle?
Vzhľadom na objem produkcie – najlepšie datle pochádzajú z Blízkeho východu a severnej Afriky.
Podľa správy zverejnenej v roku 2019 medzi krajiny s najvyšším objemom výroby patria Egypt (1,7 mil. ton),
Saudská Arábia (1,5 mil. tony), Irán (1,3 mil. tony), Alžírsko (1,1 mil. tony) a Irak (639 tis. ton).
Datle a ich účinky na zdravie
Koľko datlí môžem zjesť za deň?
Pre vaše zdravie stačí zjesť 5 až 6 datlí denne.
Je v poriadku jesť datle každý deň?
Datle sú okrem minerálov a vitamínov najlepším zdrojom antioxidantov.
Ideálne je dať si 100 g datlí alebo hrsť datlí denne, aby ste získali všetky základné živiny.
Množstvo, ktoré sa má skonzumovať, sa však môže líšiť od osoby k osobe v závislosti od potreby kalórií a základných zdravotných podmienok.
Aký vplyv majú datle na cholesterol?
Ak hľadáte spôsob, ako znížiť hladinu cholesterolu, datle sú dobrým zdrojom rozpustnej vlákniny,
ktorá môže pomôcť znížiť cholesterol ako súčasť zdravej výživy.
Tieto potraviny môžu znížiť cholesterol aj prirodzene.
Kľúčom však je pestrá a vyvážená strava.
Aké sú zdravotné účinky datlí?
Ako datle prospievajú zdraviu?
Sušené datle sú významný zdroj draslíka K.
Odporúčaná denná dávka draslíka K je 2000 mg.
Zdroj: Nariadenie európskeho parlamentu č. 1169/2011, príloha XIII
100 g sušených datlí obsahuje 643 mg draslíka K, čo predstavuje 32 % odporúčanej dennej dávky.
- Draslík prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému.
- Draslík prispieva k správnemu fungovaniu svalov.
- Draslík prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku.
Zdroj: Nariadenie komisie (EÚ) č. 432/2012 o povolení určitých zdravotných tvrdení.
Sušené datle sú zdroj horčíka Mg.
Odporúčaná denná dávka horčíka Mg je 375 mg.
Zdroj: Nariadenie európskeho parlamentu č. 1169/2011, príloha XIII
100 g sušených datlí obsahuje 375 g horčíka Mg, čo predstavuje približne 15 % odporúčanej dennej dávky.
- Horčík prispieva k udržaniu zdravých zubov
- Horčík prispieva k zníženiu vyčerpania a únavy
- Horčík zohráva úlohu v procese delenia buniek
- Horčík prispieva k rovnováhe elektrolytov
- Horčík prispieva k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie
- Horčík prispieva k správnemu fungovaniu nervového systému
- Horčík prispieva k správnemu fungovaniu svalov
- Horčík prispieva k normálnej syntéze bielkovín
- Horčík prispieva k správnej funkcii psychiky
- Horčík prispieva k udržaniu zdravých kostí
Zdroj: Nariadenie komisie (EÚ) č. 432/2012 o povolení určitých zdravotných tvrdení.
Datle sú energetická, minerálová a vitamínová bomba nielen pre bežcov, cyklistov a turistov, ale aj všetkých ostatných vytrvalostných športovcov.
Energia sa uvoľňuje postupne vďaka vysokému obsahu vlákniny.
100 g sušených datlí obsahuje 9,4 potravinovej vlákniny Zdroj: Databáze složení potravin ČR
čo predstavuje približne 30 - 50 % odporúčáného denného príjmu vlákniny.
Ako správne skladovať datle, aby si udržali vôňu a všetky živiny?
Datle, podobne ako iné potraviny znehodnocujú prirodzené oxidatívne procesy.
Aby sme zachovali kvalitu čo najdlhšie, je dôležité ich správne skladovať.
Datle by sa mali skladovať v chladných, suchých, tmavých priestoroch, najlepšie vo vzduchotesných obaloch.
Vzhľadom k tomu, že skladovanie rozhoduje o kvalite datlí, odporúčame venovať zvýšenú pozornosť skladovaniu datlí u obchodníka, u ktorého nakupujete.
Ak požadujete najvyššiu kvalitu, nakupujte priamo z eshopu baliarne Frutree.
Garantujeme najvyššiu kvalitu datlí, čistú prírodnú vôňu a zachovanie živín.
Prečo sú datle zdravá náhrada cukru?
Datle sú sladké ovocie nabité množstvom živín, vďaka čomu sú vyhľadávanou zdravou náhradou sladkostí a cukru.
Hoci nutričná hodnota datlí má vysoký obsah prírodných cukrov, môžu byť dobrou náhradou za rafinované cukry alebo nízkokalorické sladkosti.
Aj keď sú datle koncentrovaným zdrojom cukru, považujú sa za menej glykemické ako iné rafinované cukry.
Vláknina v datliach pomáha vyrovnávať cukor, čím zabraňuje drastickému nárastu hladiny cukru v krvi.
To spolu s ďalšími živinami robí z datlí skvelú náhradu cukru!
Prečo datle patria medzi funkčné potraviny?
Funkčné potraviny majú pozitívny vplyv na jednu alebo viacero funkcií tela, nad rámec nutričnej funkcie.
To znamená, že podporuje zdravie, telesnú pohodu a redukuje riziko vzniku chorôb.
Je konzumovaná ako súčasť normálnej stravy. Nejedná sa o pilulku, kapsulu ani inú formu doplnku výživy.
Datle sú významným zdrojom draslíka a zdrojom horčíka.
Prečo sa datle považujú za zázračné jedlo?
Datle nazývali „chlieb púšte“ a považovali ich za zázračné jedlo.
Od čias raných civilizácií ľudia verili, že datle majú lekárske vlastnosti.